Sunday, April 04, 2010

Tips Wajah.

Tips Wajah
  • Toner/penyegar merupakan bahan terpenting dalam satu 'skin regime'. Toner/penyegar berfungsi untuk menutup liang roma anda. Sebelum skrub muka, harus menutup liang roma dahulu, untuk mendapatkan pengelupasan sel kulit mati yang optima.
  • Sebelum bersolek juga harus tutup liang roma dahulu untuk mengelakkan make up termasuk ke dalam liang roma dan menyebabkan ianya kekal di situ hingga bulan depan. Eh maksud saya, untuk mengelakkan liang roma tersumbat dan menambahkan jeragat. Hehehe. :)

SEBELUM PAKAI PELEMBAP JUGA HARUS PAKAI TONER KERANA PELEMBAP HANYA PATUT BERADA DI PERMUKAAN KULIT, TIDAK PATUT DISERAP OLEH KULIT.


Secara kronologinya begini:
1. Cuci muka dengan pencuci muka dan bilas.
2. Pakai toner/penyegar.
3. Skrub muka menggunakan facial skrub yang ada jojoba beads.
4. Cuci muka dengan air.
5. Pakai toner lagi.
6. Pakai mosturizer/pelembap.
7. Mula solekan!

  • Hanya dengan regime di atas barulah solekan anda stay di muka dengan jangka masa yang lebih panjang :) 
  • Kening harus sentiasa dijaga rapi untuk menonjolkan mata, bentuk muka dan hidung anda.
  • Skrub muka 3 kali seminggu. Skrub yang wajar dipromosikan di sini ialah Syahirah: Gel Pengelupasan.
  • Tidur awal. Ini bukan sahaja merehatkan kulit, tetapi boleh menambah ketinggian. (Kecuali anda dah cecah umur tumbesaran sudah berhenti).
  • Lindungi wajah dari matahari. Paling penting, sebab jikalau kulit diabaikan dan terdedah kepada pancaran matahari, memang muka cepat kering seterusnya berkedut dan berbintik hitam. Cara lindungi: Pakai bedak asas ikut ton warna kulit anda. Sunscreen tipu jangan pakai.
Ini sekadar yg saya tau. Saya ada juga google kat internet, ada juga belek belek buku. Tapi tak ada copypaste! Nak kongsi tak salahkan?

Selamat Mencuba!
Sekian, Terima kasih.

No comments: