Sunday, July 25, 2010

Tips Bertudung.


TIPS MEMILIH TUDUNG

Wanita bertudung kini lebih berani memilih aneka fabrik dan jenis tudung untuk digayakan dalam apa juga acara seharian. Sama ada majlis rasmi, minum petang, makan malam, atau sekadar bersiar-siar, penggayaan tudung jangan sesekali diabaikan. Tampilkan kreativiti anda dengan penggayaan pelbagai jenis tudung. Almaklum lah, sekarang ni macam macam jenis tudung ada. Haa, pandai pandai lah korang bergerak seiring dengan zaman. :P

1. Carilah tudung daripada jenis kain yang mudah dibentuk ketika memakainya seperti kain kapas dan kain bawal yang sesuai dipadankan dengan apa jua baju.
2. Bagi yang menggemari tudung kontemporari, pilihlah fabrik organza untuk lapisan luar bagi
menggayakan fesyen bertudung ala-ala siti or apa apa lah.
3. Sesekali pilihlah tudung berbunga besar, dipadankan dengan baju kurung atau kebaya yang berwarna garang dan polos. 
4. Bagi baju yang mempunyai corak atau floral yang berwarna, pilih warna tudung yang paling sedikit yang terdapat pada baju. 
5. Elakkan daripada memakai tudung sedondon dengan warna baju.
6. Pakailah tudung kosong yang berwarna cerah misalnya merah jambu, biru, kuning dan sebagainya. Warna ini akan menampakkan diri anda seorang yang ceria, lembut dan berkeyakinan tinggi. 


7. Elakkan memakai tudung berwarna yang gelap dan kusam kerana ia akan menampakkan anda sudah berusia.


8. Bagi yang mempunyai muka bulat, elak daripada memakai tudung yang bercorak penuh kerana akan menampakkan wajah yang tidak terurus dan penuh. Sebaiknya pakailah tudung bercorak kecil. 
9. Pastikan tudung dikemaskan di bawah kerongsang selepas pinkan tudung. Ini bagi mengelakkan lilitan tudung nampak menggelembung. 

WARNA TUDUNG DIPADANKAN DENGAN BAJU 

1. Warna pastel untuk semua salah pilih warna pastel, kita akan kelihatan 'jengkel' dengan apa jua pakaian yang digayakan. 
2. Bagi yang mempunyai kulit kuning langsat, gayakan tudung dengan himpunan dari warna biru, lavender dan pink. Wajah nampak lebih menonjol dan terserlah. Elakkan warna hijau dan kuning kerana ia membuatkan wajah tampak kusam. 
3. Bagi yang mempunyai warna kulit putih, gayakan tudung dengan warna hijau, ungu, dan lavender. Ia membuatkan wajah kelihatan lebih segar. Warna merah jambu akan membuat wajah bertambah pucat. Tapi, kepada sesiapa yang suka kaler pink ni tak salah kalau nak pakai. :)

4.Kulit sawo matang sesuai dengan warna hijau dan kuning agar tampak lebih terang. Elakkan warna kelabu dan yang agak gelap, agar wajah tidak kelihatan kusam. 

Selamat Mencuba!
Sekian, Terima kasih.