Monday, August 30, 2010

sifat marah.



Pada bulan puasa neh, kita sebagai muslim @ muslimah wajib berpuasa. Tak kira dimana jua kita berada. Berpuasa adalah menahan diri daripada melakukan perkara yg membatal kan puasa. That's mean dia suruh kita untuk bersabar @ tidak marah. Bukan nak meradang situ, herdik sana, pelempang sini, mengamuk tak tentu pasal . Tapi, kita ada hak juga nak marah. It's normal kan? Even kita sakit hati dengan member kita, tahan la ok. Lepas puasa baru balas balik apa yg dia buat dengan kita. hahaha. ehhh ehhh. aku tau kelentong korang jeh kn. aku sendiri taktau nak control emosi ne haa.

sebenarnyaaa........

Sifat marah  seperti singa yg duduk di dalam diri seseorang. imagine seekor singa yg bebas lepas akan/boleh membahayakan u all. dia besifat anti-sosial. dia jugak ego dan garang. layaklah ia digelar sebagai raja binatang di dalam hutan. sebaliknya seekor singa yg jinak dibawa bermain di dalam sarkas. ia jugak dijadikan hero di dalam filem penggambaran. pergerakkannya lemah lembut & bersifat manja. hinggakan kanak kanak yg kecil tu pun boleh suka kat singa ne. see, powerkan?

begitu lah jugak sifat marah di dalam diri manusia. yes, kita lah. whatever, marah harus kita control seperti pemain sarkas melatih singa. makanannya tetap daging mentah, tetapi ia tak menyerang sesuka hati seperti singa di hutan mendapatkan habuan. marah diperlukan oleh setiap manusia kerana ia tetap gagah seperti singa.

Sifat pemarah lah yg membantu melahirkan seorang pemimpin & hero di tengah masyarakat; sifat marah yg terarah. sifat terarah seperti raja menjadi raja binatang. sifat marah mesti dilahirkan dalam bentuk kesungguhan, kegigihan, kerja keras, semangat mengatasi org lain, semangat dari tercabar & semangat melihat org lain tak mampu @ lembab.

jadi, sama sama lah kita kawal emosi kita yg membuak buak nak marah ne. buang jauh jauh semua perasan marah tu. tak yah pakai dah marah tuh. maka dgn itu, takda lah yg marah marah kat dunia kita ne kan. baru best.