Thursday, June 16, 2011

Oh betul ke sushi king tak halal?


Pagi tadi, my bestie Mimie ada cakap sushi king tak halal kat aku, dia nampak kat Oh!Tidak. Masa tu dalam kereta lagi, on the way nak pergi sekolah. Aku pun rasa macam Eh ye ke? Tersentap aku di buatnye. Ye la, aku selalu pergi Sushi King, kira fevret aku jugak lah sushi ni. Hmm, lets say lah betul-betul tak halal, maknanya aku dah makan benda tak halal lah ni eh? Eh betul ke tak ni?

Lepas tu, balik dari sekolah i bukak facebook. I got message from my lil sister, dia bagi aku link pasal tu. I just replied, ''Ye dah tau''. Ha-ha-ha. Say thanks pun tadakk. Ape laa.


Biasa lah, manusia ni selalu memutar belitkan benda-benda yang tak penting. Orang melayu nak makan makanan yang pelik sikit, nak komen. Artis melayu nak nyanyi bahasa omputih pun dah jadi kontrovesi. Orang mesia kondem cakap omputeh nak perli. Macamana nak maju kalau macam ni? Pemikiran orang orang macam ni selalu memusnahkan dan membingungkan banyak pihak. 



Anyway, kalau benda yang halal dicampur dengan benda tak halal. Sama jugak ada benda-benda yang tak halal. Maksudnya haram lah kan? Sekarang pun kita tak tahu entah betul entah tidak news ni. Tapi, kalau dah tahu benda yang ragu-ragu or was-was, better kita elakkan. Alaa, kita buat je la sushi dekat rumah. Even rasa tak sama, ada rupa-rupa sushi pun okay ler tu. So, kepada peminat sushi tegar, tak payah lah makan sushi lagi. :P

Ada someone tu tanya pasal Sushi King ni halal ke tidak, then JAKIM balas macam ni;


Kita sesama Islam bukan untuk memalukan, sebaliknya mengingatkan sesama kita.

2 comments:

nUr _ atiQah said...

bahaya sekarang nih..tak tahu yg mana halal ke haram kan..tak taw la cam na kata..

sy tag awk 4 a contest :)

http://luv9nteen.blogspot.com/2011/06/kami-kaki-blogging.html

Ohh Dayg said...

tu laa. hehe.
yee, thanks tag ye awak!